Agneta Östlund

Agneta Östlund

Grafik, Måleri, Foto, Resor, Grafikkurser , Artiklar, Litteratur

En blogg om:
Grafik, Kurser i grafik, akrylmåleri, artiklar, resor och litteratur om grafik:
Kvinnliga grafiker i Östergötland,

Utställning Konst för alla

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Sun, December 03, 2017 10:34:43

Artikel om utställning Konst för alla i Norrköping:

Konsttorg. Den stora entréhallen hos IOGT-NTO i f.d. Matteusgården har blivit konstgalleri denna vecka. 22 östgötska konstnärer deltar i utställningen ”Konst åt alla”.

Sänkta trösklar ska bjuda in en ny publik

NORRKÖPING Konst hela veckan lång. 22 etablerade östgötska konstnärer deltar när IOGT-NTO omvandlar sin stora hall till pop up-galleri under slagordet ”Konst åt alla”. Med utställningen kan både konst och arrangör nå ny publik.

Läs mer via länk:

http://www.kultursidan.nu/?p=33523


Utställningen varade mellan den 12 - 19 november 2017


  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post90

Utställning NP33

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Fri, January 13, 2017 11:16:38

Artikel från Kultursidan om en samlingsutställning 14/1 - 28/1 2017 hos Galleri NP33 i Norrköping.

Länk till artikeln: http://www.kultursidan.nu/?p=28744

  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post70

Kulturnatten NP33

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Thu, December 08, 2016 09:51:11

En notis i NT om Kulturnatten 2016 NP33

http://www.corren.se/kultur-noje/bok-om-kvinnliga-grafiker-om4310741.aspx  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post69

Corren recension

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Thu, December 08, 2016 09:48:15

Recension i Corren, Norrköpings Tidningar och Motala Tidning om boken Kvinnliga grafiker i Östergötland

http://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/lustfyllt-om-kvinnliga-grafiker-om4280938.aspx

  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post68

Corren recension Skådebanan

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Thu, December 08, 2016 09:43:07
http://www.corren.se/kultur-noje/manniskan-mot-betongen-om4304348.aspx

  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post67

Konstperspektiv

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Fri, November 25, 2016 10:26:09

Ur Konstperspektiv nr 4 2016 som tipsar om vår bok Kvinnliga grafiker i Östergötland.

Foto och bild: Bildkonstnär Christina Rutgher  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post62

Linköpings grafiska sällskap

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Tue, April 19, 2016 09:11:41

Den 7 april besökte Linköpings Grafiska sällskap Krogen Amerika Grafikcentrum i Linköping.

Det var ett väldigt trevligt och grafikintresserat sällskap som visades runt i lokalerna. Med sig hade de väldiga goda tapas och lite annat smått och gott att äta som vi tog för oss i det lilla köket på Krogen Amerika.

Under tiden minglades det medans vi åt. Sen visade jag hur jag trycker ett grafiskt blad i tekniken torrnål och chine collé, ett tunt papper som trycks samtidigt med plåten. Det finns lite bilder och text från deras hemsida. Se länken här nedan.

Efter det att jag tryckt ett blad flyttade vi alla in oss till Krogens galleri där alla medlemmar har sina lådor med grafik. Där i galleriet såg vi igenom lådorna samtidigt som jag visade och berättade lite om de olika trycktekniker inom konstgrafiken.

Några bilder om detta besök finns upplagt på hemsidan www.linkopingsgrafiskasallskap.se/om-oss/terminologi-och-grafisk-ordlista/chine-collé-en-spännande-tryckmetod-31647043

Du kan också gå in på deras hemsida:www.linköpingsgrafiskasällskap.se

  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post51

Corren, Galleri Vända Sida

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Fri, January 01, 2016 12:56:57

20130313

Utdrag ur en artikel av Lars Ola Johansson

Vilken manifestation av grafiska bilder! Kollektivverkstan Krogen Amerika, i det anrika, timrade huset från 1700-talet fyller 30 å och firar med utställning i Galleri Vända sida.

Det har varit en ekonomisk kamp för konstnärerna att hålla verksamheten igång, men den här utställningen visar inte bara på dessa övervägande kvinnors ”ihärdighet”, utan dessutom på att de har bibehållit och utvecklat sin fina kvalitet i de grafiska uttrycken.

Här blir det svårt att välja särskilda omnämnanden, eftersom jag följt och skrivit om de flesta av dessa skickliga konstnärer genom åren

Utöver det som mest tilltalar mig här, gör jag mina nedslag främst utifrån en strävan att vissa på bredden i de grafiska uttrycken.

I ett collage av etsningar visar Ann-Lis Enlund på fågelliv där motivet ”Ryttla” är något extra med sin textur och dynamik. Grafikläraren Lars Hoffsten ger naturligtvis exempel på skickligt formade torrnålsetsningar. Bland Lena Möllers etsningar på fotopolymerplåt fastnar jag särskilt för ”Från förr i tiden”, med en triptyk av fint färgtonade minnesbilder. Åsa Kvissberg imponerar med sin textkrypterande textur i sina bilder, liksom Agneta Östlund med sin mixtur och Lena Uhlin med sin naturkomplicerade grafik.

I tiden finns Christina Ruthgers etsningar om ”uppkoppling”, den som samtidigt visar på förlusten i vår kulturhistoria. Snyggt! Caroline Färnström visar här med sina monotypier (fritt manipulerade tryckskapelser) på fantasifulla sökanden som hon också har visat i sina animerade filmer. Hasti Radpour, en av de nya unga på grafikverkstan visar på några bilder i sin träsnittsgrafik, som från sagan som beskriver Persiens kvinnor i sin kamp mot manligt förtryck. Det är en vitalisering av en klassisk hantverksteknik som är imponerande!

Bland de mest färgexpressiva grafiska trycken finns Ingemo Rylanders motiv ”Gycklare i mörkret” och Marina Holmbergs pigga bildcollage ”Elinor och fjärilen”. Randi Leirnes förmedlar med sin svartvita grafik bland annat ett moskétorn, som med sina vibrerande horisontallinjer kanske förmedlar veklagan och tröst i denna religion.

Utöver det jag har nämnt finns det massor med fria, fräcka spännande bilder från grafikverkstan, inte minst Pia Lie Göranssons ”outfit”, med skor och klänningar hängande i taket.

Läs mer:

http://www.corren.se/kultur-noje/konst/krogen-amerika-fyller-30-med-bravur-6308469.aspx  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post46
Next »