Agneta Östlund

Agneta Östlund

Grafik, Måleri, Foto, Resor, Grafikkurser , Artiklar, Litteratur

En blogg om:
Grafik, Kurser i grafik, akrylmåleri, artiklar, resor och litteratur om grafik:
Kvinnliga grafiker i Östergötland,

Fotopolymerkurs och Collografikurs

KurserPosted by Agneta Östlund Sun, July 19, 2015 15:58:59

Under två helger med sol och riktig sommarvärme lyckades jag pricka in att leda två kurser i grafik. En på Krogen Amerika med Collografi via Folkuniversitetet, och en fristående i fotopolymer på KKV Sörmlands verkstad i Nyköping.

På Krogen Amerika i Linköping stod dörren öppen mot den grönskade innergården. Med fågelkvittret och det strålande solskenet utanför, satt kursdeltagarna inomhus i den lite skumma belysningen och skar, klippte eller klistrade detaljer på sina plåtar av kartong.

Tiden kändes kanske lite knapp. Collografin tar sin tid, dels med att bygga upp bilden, motivet och eftersom materialet är rätt så billigt kan man kosta på sig att göra lite större plåtar. Dels kan infärgningen av plåten göras i väldigt många och olika variationer, som också tar sin tid i anspråk. Helgen gick fort.

I Nyköping hade jag delat in kursen i flera etapper och demonstrerade varje moment innan deltagarna fick prova själva. Visade också hur jag jobbar med de färger som kommit ut i handeln som är sojabaserade, Akua Intaglio. En färg som inte torkar i burken, är lite flytande i konsistensen och lätt att applicera. Det går att låta färgen ligga framme för att fortsätta någon annan dag. Med fotopolymerplåtarna upplever jag färgen betydligt enklare att torka bort överskottsfärg med, än den lösningsbaserade.

Belysningsboxen var i full gång i lokalernas minsta och varmaste utrymme. Uppfyllda av sina tankegångar i tekniken rörde sig deltagarna mellan den nästan ångande boxen, till det lite svalare utrymmet med framkallningsbadet. Takfönstren och dörrarna hade vi vidöppna för att då och då kunna släppa in en liten vindil med en bedräglig svalka. Att några glömde att ta bort den skyddande plastfilmen på plåten hör inte till ovanligheterna. Eller att glömma bort tiden vid framkallningen - hör mer eller mindre till. Eller var det värmen?

Inte en enda av deltagarna bangade dock ur kursen eller kurserna i den bastuliknande värmen. Ingen svimmade heller - tack och lov!


  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post32