Agneta Östlund

Agneta Östlund

Grafik, Måleri, Foto, Resor, Grafikkurser , Artiklar, Litteratur

En blogg om:
Grafik, Kurser i grafik, akrylmåleri, artiklar, resor och litteratur om grafik:
Kvinnliga grafiker i Östergötland,

Kultursidan - Östgötsk grafik

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Fri, January 01, 2016 12:23:24
Konstfullt firande i Norrköping


Hösten 2011 blir högtidsdagar för den östgötska konsten.
På lördag den 8 oktober slår Norrköpings konstmuseum upp portarna för inte mindre än två urvalsutställningar med verk av länets konstnärer.

Den största delen av utställningen i konstmuseets bottenplan utgörs av verk skapade av medlemmar ur Östgöta Konstförening, närmare bestämt stipendiater mellan 1965-2010. Urvalet har gjorts av konstmuseets Kerstin Holmer. 24 män och kvinnor (könsfördelningen är jämn) och motiven och teknikerna är mångskiftande – allt från traditionell olja på pannå till relief i plexiglas.

I samband med invigningen presenteras även boken Om konst – Östgöta Konstförening 90 år, en signalröd massiv skrift i ord och bild som tecknar en rik konsthistoria av det svunna seklets Östergötland, där huvudförfattare har varit Bo Sylvan. Konstintendent Stefan Hammenbeck vid Östergötlands museum är bokens huvudredaktör.
– Det här är kanske den största boken om östgötsk konst och det är minsann ingen provinskonst vi talar om! Det är en jättespännande skara konstnärer.
Och verk av ungefär en fjärdedel av dessa hundratalet stipendiater genom åren, avlidna som levande, finns nu alltså att beskåda för allmänheten. Verken är hämtade ur konstmuseets och Östergötlands museums egna samlingar.

Parallellt öppnar även utställningen Östgötsk grafik på konstmuseet. 13 kvinnliga grafiker visar upp sin konst och tekniker.
– Vi är övervägande kvinnor aktiva där men en del engagerade män har anslutit på sistone, säger Anne De Geer, verksam konstnär vid Krogen Amerika, Grafikcentrum i Östergötland.
Och nya tekniker utvecklas hela tiden med samhällets skiftningar.
– Ja, det är mycket fotobaserad grafik och datagrafik numera.

Tillbaka till Östgöta Konstförening. Startskott i Finspång 1921 och alltsedan dess nittio år ”för konsten i tiden” i Östergötland. Hur ser då de närmaste nittio åren ut?
Vi ser med stor tillförsikt på dem, med samma energi och entusiasm. Med boken kan vi säkert också locka några nya medlemmar, säger ordföranden Jan Wahlstein med ett leende.

Text & foto: Michael Eriksson

http://www.kultursidan.nu/?p=2385&cpage=1  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post42