Agneta Östlund

Agneta Östlund

Grafik, Måleri, Foto, Resor, Grafikkurser , Artiklar, Litteratur

En blogg om:
Grafik, Kurser i grafik, akrylmåleri, artiklar, resor och litteratur om grafik:
Kvinnliga grafiker i Östergötland,

Recension, Absolut Mord, Comedy Art Theatre

Artiklar av Agneta ÖstlundPosted by Agneta Östlund Fri, February 19, 2016 18:03:45

Ett ruskigt lyckat recept

Se även länk med foto: www.kultursidan.nu/?p=23883

Året är 1906 och många har bjudits till det fina världsutställningskalaset. Småpratet avbryts av ett skri. Nu måste gästerna hjälpa till att lösa gåtan. Ingredienser: pengar, svek och kärlek. Skaka om och servera – mord!

Comedy Art Theatre har åter lyckats med sitt ruskiga recept. Att få både underhållning och sysselsättning för hjärnan till en god måltid är inte alls dumt.

Vad händer egentligen i hotellets korridorer? Och i köket? Är alla personer verkligen de som de utger sig som?

Året är 1906. Halv sex på kvällen och det är det stora världsutställningskalaset. Den ena efter den andra gästen anländer till restaurangen. En del kommer i större sällskap, andra i par. Tjänstefolket visar in gästerna till lite mingel och mousserande vin.

– God dag och välkommen, hälsar hotelldirektör Oscar Göransson lite lätt bugande. I högtidsdräkt, frack, vit halsduk och vita damasker, går han omkring och hälsar på gästerna. En viss undrande och frågande uppsyn drar först över några av gästernas ansikten. Efter en mikrosekunds tystnad kommer gästen igång och hälsar tillbaka.

– Jomen, visst har vi träffats. I Gränna, fortsätter Oscar samtidigt som en dam i tidsenlig rosa långklänning kommer fram till sällskapet. Direktör Göransson presenterar sin fru Elisabeth Göransson inför gästerna.

Många inbjudningar har gått ut. Det är inte lätt för fru Göransson att ta till sig alla namn och bekantskaper som mannen verkar ha koll på. Mycket affärsbekanta. Ibland försvinner någon av tjänstefolket och fru Göransson utgjuter sin klagan över att det är väldigt svårt nu för tiden med tjänstefolk.

En halvtimme senare går alla till sina bord. Vid honnörsbordet sitter herr och fru Göransson, kyrkoherde Laurenius i prästkappa och krage, den uniformsklädde länsmannen Axel Lagerström med dotter Sofi Hüpner, iklädd en lång röd klänning övertäckt med svart spets.

– Trevligt att se så många belevade gäster, säger kyrkoherden när han ser ut över matsalen. Men jag såg er inte i söndags, konstaterar han med en litet knyck på huvudet.

Menyn från 1906 känns rätt och är bra tillagad. Servicen perfekt. Scenen tillhör skådespelarna. Och vi, alla besökare, gäster ingår i rekvisitan. Middagen, föreställningen upplevs som väldig naturlig tills ett hemskt skri får alla att lystra.

Ett mord har inträffat. Och vi har fem misstänkta.

Nu återstår det för oss i publiken att lägga ihop och dra ifrån alla ledtrådar som ramlat in under föreställningen. Vilka som leder oss till mördaren, eller som inte har någon betydelse. Gästerna får hjälpa länsman med att fråga ut alla misstänkta och det blir en uppslupen stämning i lokalen när ledtrådarna ska nystas upp. Vid de enskilda borden pågår diskussioner och samtal för att klura ut vem mördaren är.

Absolut mord – en pjäs där egentligen allt kan hända. Skådespelarna verkar gilla de utmaningar som kan komma fram inför varje föreställning. Olika för varje föreställning. Ingen av dem vet vad för slags frågor som kommer att ställas och får improvisera. De har dock full kontroll över sina karaktärer.

Comedy Art Theatre, som spelar mordgåtor på flera ställen, har åter lyckats med sitt ruskiga recept. Från middagsgästerna hörs positiva ordalag. Jämfört med att gå ut och äta middag på en restaurang är det här ett roligt och trevligt alternativ. Att få både underhållning och sysselsättning för hjärnan till en god måltid är inte alls dumt, är flera kommentarer. Jag instämmer.

© Text och foto: Agneta Östlund
© Foto: Agneta Östlund





  • Comments(0)//blogg.agnetaostlund.se/#post48