Agneta Östlund

Agneta Östlund

Grafik, Måleri, Foto, Resor, Grafikkurser , Artiklar, Litteratur

En blogg om:
Grafik, Kurser i grafik, akrylmåleri, artiklar, resor och litteratur om grafik:
Kvinnliga grafiker i Östergötland,

Corren, Galleri Vända Sida

Övrigt, tidningar, info mmPosted by Agneta Östlund Fri, January 01, 2016 12:56:57

20130313

Utdrag ur en artikel av Lars Ola Johansson

Vilken manifestation av grafiska bilder! Kollektivverkstan Krogen Amerika, i det anrika, timrade huset från 1700-talet fyller 30 å och firar med utställning i Galleri Vända sida.

Det har varit en ekonomisk kamp för konstnärerna att hålla verksamheten igång, men den här utställningen visar inte bara på dessa övervägande kvinnors ”ihärdighet”, utan dessutom på att de har bibehållit och utvecklat sin fina kvalitet i de grafiska uttrycken.

Här blir det svårt att välja särskilda omnämnanden, eftersom jag följt och skrivit om de flesta av dessa skickliga konstnärer genom åren

Utöver det som mest tilltalar mig här, gör jag mina nedslag främst utifrån en strävan att vissa på bredden i de grafiska uttrycken.

I ett collage av etsningar visar Ann-Lis Enlund på fågelliv där motivet ”Ryttla” är något extra med sin textur och dynamik. Grafikläraren Lars Hoffsten ger naturligtvis exempel på skickligt formade torrnålsetsningar. Bland Lena Möllers etsningar på fotopolymerplåt fastnar jag särskilt för ”Från förr i tiden”, med en triptyk av fint färgtonade minnesbilder. Åsa Kvissberg imponerar med sin textkrypterande textur i sina bilder, liksom Agneta Östlund med sin mixtur och Lena Uhlin med sin naturkomplicerade grafik.

I tiden finns Christina Ruthgers etsningar om ”uppkoppling”, den som samtidigt visar på förlusten i vår kulturhistoria. Snyggt! Caroline Färnström visar här med sina monotypier (fritt manipulerade tryckskapelser) på fantasifulla sökanden som hon också har visat i sina animerade filmer. Hasti Radpour, en av de nya unga på grafikverkstan visar på några bilder i sin träsnittsgrafik, som från sagan som beskriver Persiens kvinnor i sin kamp mot manligt förtryck. Det är en vitalisering av en klassisk hantverksteknik som är imponerande!

Bland de mest färgexpressiva grafiska trycken finns Ingemo Rylanders motiv ”Gycklare i mörkret” och Marina Holmbergs pigga bildcollage ”Elinor och fjärilen”. Randi Leirnes förmedlar med sin svartvita grafik bland annat ett moskétorn, som med sina vibrerande horisontallinjer kanske förmedlar veklagan och tröst i denna religion.

Utöver det jag har nämnt finns det massor med fria, fräcka spännande bilder från grafikverkstan, inte minst Pia Lie Göranssons ”outfit”, med skor och klänningar hängande i taket.

Läs mer:

http://www.corren.se/kultur-noje/konst/krogen-amerika-fyller-30-med-bravur-6308469.aspx  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.